Japanse duizendknoop. Dé plaag voor je tuin.

japanse duizendknoopJe hebt de naam vast weleens voorbij horen komen de laatste maanden: Japanse duizendknoop. De afgelopen jaren is deze plant, die als een ware plaag mag worden beschouwd, flink in opkomst. Op steeds meer plekken kun je dit onkruid terugvinden. In bossen, weiden, langs snelwegen en ook bij jou in de tuin! De reden dat deze plant zo’n beruchte status heeft gekregen, is omdat hij zich niet alleen snel verspreidt, maar ook omdat het vrijwel onmogelijk is om er volledig van af te komen. In dit artikel gaan we dieper op de Japanse duizendknoop in en hoe deze plaag te lijf kunt gaan.

Wat is Japanse duizendknoop?

Zoals de naam het al aangeeft is de Japanse duizendknoop een exotische plant die van oorsprong uit Japan komt. De plant staat bekend om zijn vermogen om ontzettend snel te groeien en te verspreiden. De aanwezigheid van een klein stukje van de plant of wortel is al genoeg om uit te groeien tot een volwaardige plant. Deze verspreidt zich vervolgens in een razend tempo over je tuin. Om dit te voorkomen moet je al in een vroeg stadium beginnen met het verwijderen van de Japanse duizendknoop uit je tuin. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe je de Japanse duizendknoop herkent en wat je precies kunt doen om deze te bestrijden. Wil je hier uitgebreid over verder lezen? Klik dan op deze link: https://www.groentechniekklomp.nl/boomziektes-bestrijden/japanse-duizendknoop-bestrijden.  

Hoe herken je de Japanse duizendknoop?

Het is gelukkig niet heel lastig om de Japanse duizendknoop te herkennen. Zoals gezegd vind je deze plant op veel verschillende plaatsen en valt hij redelijk goed op. Je herkent de plant aan zijn frisgroene bladeren, holle stengels die lichtrood van kleur kunnen zijn en de witte tot witroze bloesem die de plant ontwikkelt in de maanden augustus en september. De bladeren van de Japanse duizendknoop hebben een ronde vorm die spits toeloopt. Behalve dat deze plant zich razendsnel verspreidt is hij verder niet giftig of gevaarlijk. Je hoeft bij het verwijderen van de plant dan ook geen rekening te houden met beschermende kleren. 

Japanse duizendknoop bestrijden

Het moge duidelijk zijn, de Japanse duizendknoop is een plaag voor je tuin en deze wil je dan ook zo grondig mogelijk verwijderen. Hier begint echter de uitdaging. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de verspreiding van de Japanse duizendknoop tegen te gaan. Wanneer je deze plant in je tuin aantreft, begin je door de plant zo dicht mogelijk bij de grond af te knippen. Let er hierbij op dat je geen resten achterwege laat en dat je al het snoeiafval dat vrijkomt weggooit. Het kleinste restje kan alweer uitgroeien tot een nieuwe plant. Ook kun je de plant besproeien met kokend water. Herhaal dit proces dagelijks en uiteindelijk zal de plant afsterven. De derde manier die je kunt toepassen is de plant volledig uitgraven. Een combinatie van deze technieken werkt misschien nog het beste. Wil je helemaal zeker zijn van een grondige verwijdering? Schakel dan de hulp in van een ervaren hovenier. Deze beschikt over meerdere technieken voor de bestrijding van Japanse duizendknoop.

Bron afbeelding door Lorenz Hoffmann on Unsplash