FAQ

Vraag: tuinieren is altijd een activiteit geweest die ik graag zou willen oppakken, maar kan ik daar niet aan toe komen vanwege een gebrek aan ruimte. Is er een manier waarop het toch mogelijk zal zijn?

Antwoordt: Het leuke van tuinieren is juist, dat het op verschillende manieren plaats kan vinden. Veel ruimte is er dus niet voor nodig wanneer het slim wordt aangepakt. Zelfs voor zij die in een flat wonen, kan er aardig wat gedaan worden. Zo kan er in verschillende potjes een groot aantal planten worden gezet en kunnen ze verspreidt over het huis worden geplaatst. Een ander idee is ook, om zelfs binnen een klein oppervlak, het uiterste te benutten. Bij elk tuincentrum kan er altijd vrijblijvend naar advies worden gevraagd.

Vraag: Het onderhoudt van mijn tuin wordt vanwege mijn leeftijd steeds zwaarder. Echter wil ik er niet helemaal mee stoppen omdat het mijn enigste hobby is. Wat kan ik doen om het onderhoudt te vereenvoudigen?

Antwoordt: Tuinieren moet onder alle omstandigheden mogelijk blijven en zijn er daarom tal van mogelijkheden waarmee er rekening gehouden kan worden, ook dus voor zij die op zoek zijn naar wat verlichting. Zo moet er gekozen worden voor planten die niet eenvoudig vatbaar zijn voor ziektes en met wat water en mest, al dik tevreden zijn. Steeds in de tuin hoeven te duiken hoeft dan ook niet. Bij voorkeur ook kiezen voor soorten die winterhard zijn en ook goed overweg kunnen met weinig water.

Vraag: Wat is het probleem nu, dat ik steeds weer te maken krijg met plagen en die elk jaar weer terugkomen?

Antwoordt: Het heeft allemaal te maken met niet alleen de veroorzakers van de plagen zelf, maar ook de planten. Zo zijn er soorten die vrij gevoelig zijn en moeten die daarom ook extra beschermt worden. Dat gaat er niet altijd zo eenvoudig aan toe, maar  lukt het wel met de juiste kennis. Gebruik van biogische bestrijdingsmiddelen is een goede manier om de strijd met zo een plaag aan te gaan. Kies ook meer voor plantsoorten die beter bestand zijn tegen plagen.

Vraag: In de winter is het altijd weer een heel karwei, om ervoor te zorgen dat de planten geen schade zullen ondervinden. Hoe kan eraan gewerkt worden om het ongerief tot een minimum te beperken?

Antwoordt: Het is al duidelijk, dat er sprake is is van planten die niet winterhard zijn. Dat is een voor zichzelf sprekende term en moeten planten die deze eigenschap niet hebben, wel op een aangepaste wijze worden beschermt in de winter. Het is daarom mogelijk om een aanvang te maken om uit te kijken naar winterharde varianten. Ook kan er gekeken worden naar het opzetten van een plantenkas om de bestaande planten een permanente veilige plek voor de winter te bieden.